Yavaş Bir Sabit Disk Nasıl Hızlandırılır?
Yavaş bir sabit disk nasıl hızlandırılır , eski sabit diskler performansta yavaşlıyor. Ancak çok sayıda program yüklemek, büyük dosya aktarımları ve toplu dosya silme işlemleri, sabit disk yavaşlaması nedeniyle bilgisayarınızın performansını ciddi şekilde etkileyebilir. Bu nedenle birçok kullanıcı sabit sürücüyü hızlandırmanın yollarını arıyor.
Sabit Disk Neden Yavaş?
Sabit disk, bir bilgisayarın performansını ve deneyimini işlemciden bile daha fazla etkileyen hayati bileşenlerden biridir.
Ancak, büyük, hızlı sabit diskler bile zamanla yavaşlayabilir. Peki, genel olarak sabit diskleri yavaşlatmanın sebepleri nelerdir?
Aşağıda, bir sabit sürücünün yavaşlamasının yaygın nedenlerini göreceksiniz:
Sabit diskte virüslerin ve kötü amaçlı yazılımların varlığı, sabit disk yavaşlamasının ana nedenlerinden biridir.
Dosya parçalanması, sabit diskin yavaşlamasına ve aynı dosyanın bölümlerine sabit disk üzerinde dağılmış oldukları için hızlı erişilememesine neden olur.
Geçici bilgileri depolamak için geçici dosyalar oluşturulur. Buradaki temel sorun, birikebilmeleri ve sabit disk alanı kaplayabilmeleridir.
Programların yeni sürümleri, daha modern teknoloji sistemleri için optimize edilme eğilimindedir. Bu nedenle, “eski” donanımdan oluşan bilgisayarlarda sabit disk performansı daha kötüdür. Mac OS X veya Windows 10 gibi işletim sistemlerinde durum böyledir, manyetik disklerle çalışabilirler ancak başlatma veya kapatma gibi görevler yavaş olacaktır.
Sabit Diski Hızlandırmanın En İyi Yolları
Sürücüyü Optimize Et
Bilgisayar, dosyaları ayrı veri bloklarında saklar ve gerektiğinde okur. Ancak zamanla, bilgiler silindikçe veya mevcut belgeler yeniden kaydedildikçe bu bölümler düzensiz hale gelir.
Bu işlem, okuma hızını yavaşlatan bitişik blokları (parça oluşturma) ayırır.
Bilgi, sabit diski birleştirdiğiniz noktada sıfırlanır. Bu, sabit sürücünüzü hızlandırmanıza ve daha hızlı çalışmasını sağlamanıza olanak tanır.
Bu programı düzenli olarak kullanmanızı öneririz. Çünkü bu yöntem sabit diskin hızını ve ömrünü uzatır. Bir Windows bilgisayarda diski birleştirmek için şu adımları sırayla izleyin:
Görev çubuğundaki arama çubuğuna defrag yazın.
Burada görünen seçeneklerden Diskleri Birleştir ve Optimize Et'i seçin .
Kurtarmak istediğiniz diski seçin.
Son olarak, iyileştir'i tıklayın .
Birleştirmenin birkaç dakikadan bir saate kadar sürebileceğini unutmayın. Bu işlemin süresi diskin boyutuna ve parçalanma derecesine göre değişiklik gösterecektir.
Önbelleği Temizle ve Gereksiz Verileri Temizle
Her bilgisayar sisteminin önbellek adı verilen bir belleği vardır. Bu, herhangi bir zamanda verileri hızlı bir şekilde kurtarmak için programın verileri depoladığı arabellektir.
Bu bellek, sistemi aşırı yükleyen bazı anlamsız bilgiler içerebilir. Bu nedenle, bir sabit sürücüyü hızlandırmanın belki de en temel yolu, önbelleği düzenli olarak boşaltmaktır. Bunu yapmak için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekir:
Arama çubuğuna “Disk Temizleme ” yazın ve ilgili sonucu seçin.
Temizlemek istediğiniz sürücüyü seçtikten sonra seçiminizi onaylayın.
Windows 10, temizleme işleminin ne kadar bellek boşaltabileceğini otomatik olarak hesaplar. Dosyaları manuel olarak seçme ve silme seçeneğiniz de vardır.
Silmek istediğiniz dosyaları seçin ve “ OK “ ile onaylayın.
Bu, disk alanını boşaltacak ve sabit sürücünüzü hızlandıracaktır.
Sanal Belleği Devre Dışı Bırakma
Sanal çalışma belleği, Windows 10'da varsayılan olarak etkinleştirilen bir özelliktir. Ana bellek (RAM) dolduğunda kullanılır.
Ancak bilgisayarınızda SSD yoksa sanal bellek kullanımı cihaz performansını olumsuz etkileyecektir. Bu durumda, sabit sürücünüzü hızlandırmak için bu ekstra belleği devre dışı bırakmanızı öneririz.
Sanal belleği devre dışı bırakma adımları:
Arama çubuğuna Gelişmiş sistem ayarlarını görüntüle yazın ve sonuçları açın.
Bir " Gelişmiş Seçenekler" sekmesi ile bir "Sistem Özellikleri " iletişim kutusu açılacaktır .
Gelişmiş Seçenekler'de, Performans bölümünde Ayarlar'ı tıklayın .
Ardından “ Performans Seçenekleri ” penceresi açılacaktır. Buradan “Gelişmiş ” sekmesine ve ardından “ Sanal Bellek ” bölümündeki “ Değiştir ” seçeneğine tıklayın.
İlk olarak, " Tüm sürücülerde disk belleği dosyası boyutunu otomatik olarak yönet" seçeneğinin işaretini kaldırın. Bu noktada Disk belleği dosyası yok seçeneğini seçin.
Ayarları onaylamak ve sanal belleği devre dışı bırakmak için Tamam düğmesine tıklayın.
Görsel Efektleri Devre Dışı Bırak
Windows 10, yalnızca özel yenilikleri ile değil, animasyonlar, kenar iyileştirme gibi çeşitli görsel efektlerle şık görünümüyle de biliniyor. Ancak bu etki belirli bir miktarda işlem gücü gerektirir.
Bilgisayarınızın performansı düştüğünde, devre dışı bırakmanız önerilebilir. Elbette bu süreç bazı tasarım öğelerinden vazgeçmek anlamına gelse bile performans artışı yaşamanız kaçınılmazdır.
Windows bilgisayarda görsel efektleri devre dışı bırakma adımları şunlardır:
Arama çubuğuna Windows görünümünü ve performansını özelleştir yazın ve sonuçları açın.
Şimdi Performans Seçenekleri adlı bir pencere açılacaktır.
Buradan En iyi performans için ayarla'yı seçin. Bu şekilde Windows, görsel efektlerden çok performansa odaklanacaktır. Ayarları biliyorsanız, özel ayarlar yapma seçeneğiniz de vardır. Bunu yapmak için, yalnızca görüntülemek istediğiniz efektleri manuel olarak seçebilirsiniz.
Ardından OK ile onaylayın ve ardından işleminizi tamamlamak için Uygulayın.
Otomatik Başlatma Programlarını Devre Dışı Bırak
Bir Windows bilgisayarı başlattığınızda, bazı etkin programlar otomatik olarak başlar. Bu fonksiyon aslında sürekli kullandığınız bir program için oldukça avantajlıdır.
Ancak, nadiren veya hiç kullanmadığınız programlar otomatik başlatmaya gizlice girebilir.
Bu programlar otomatik başlatmadan sonra arka planda çalışacakları için çok fazla bellek alanı kaplarlar.
Bu nedenle Windows, Görev Yöneticisi'ndeki otomatik başlatma programlarının listesini değiştirme olanağı sunar .
Otomatik program başlatmayı devre dışı bırakmak ve Windows 10'u hızlandırmak için aşağıdaki talimatları izlemelisiniz:
[Ctrl] + [Shift] + [Esc] tuş kombinasyonu ile Görev Yöneticisini açın .
Başlangıç sekmesini seçin.
Başlangıç sekmesi, her program için otomatik başlatmanın etkin olup olmadığını gösteren tüm programların bir listesini görüntüler. Bilgisayarınızı açtığınızda otomatik olarak başlamasını istemediğiniz işlemler için listeyi kontrol edin.
Geçiş yapmak için, uygun satırda Etkin veya Devre Dışı'ya sağ tıklayın ve içerik menüsünden ideal olanı seçin.
Ayrıca farenin sol tuşu ile programa tıklayıp sağ alt köşedeki Devre Dışı Bırak seçeneğini seçebilirsiniz.
Yazma Önbelleğini Etkinleştir
Sabit disk yazma önbelleği, sabit diskinizde bulunan bir NAND flash bellek yongasıdır. Veriler, sürücünün plakalarından birine fiziksel olarak kaydedilmeden önce orada saklanır.
Bu nedenle, yazma önbelleğini etkinleştirmek disk performansınızı iyileştirmeye devam edecektir.
Bu özelliği etkinleştirip etkinleştirmediğinizi Aygıt Yöneticisi aracılığıyla kontrol edebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları izleyin:
İlk olarak, bilgisayarınızdan Aygıt Yöneticisi'ni açın.
Şimdi disk sürücülerinde gezinin ve sabit sürücünüze tıklayın.
Buradan önbelleğe alma seçeneklerini kontrol ederek sabit disk yazma önbelleğinin etkinleştirilip etkinleştirilmediğini kontrol edin. Etkin değilse etkinleştirin, ardından Tamam'ı tıklayın .
Arka Plan Uygulamalarını Devre Dışı Bırak
Windows, bir e-posta istemcisi kullanmak gibi, sürekli olarak veri ve bildirim göndermek için arka planda sürekli olarak birkaç uygulama çalıştırıyor.
Ancak bu özellik belleği olumsuz etkileyerek genel performansı düşürür.
Bu nedenle Windows, uygulamaların arka planda çalışmasını manuel olarak kontrol etme ve yaygın veya seçili programlar için bunları devre dışı bırakma seçeneği sunar.
Bu seçeneği bulmak için arama çubuğunda Arka Plan uygulamasını arayın. Ardından kullanmadığınız veya arka planda çalıştırmak istemediğiniz uygulamaları devre dışı bırakın.
Gereksiz Programları Kullanın
Sabit diskler, tam olarak şarj edildiğinde performans kaybetme gibi kötü bir alışkanlığa sahiptir. Ancak bu performans kaybı, disk yaklaşık %90 kapasiteye ulaşana kadar fark edilmez.
Sabit sürücünüz çok doluysa, bazı programları kaldırmanız gerekecektir. Bu nedenle, sık yüklenen programların listesini periyodik olarak gözden geçirmeniz önerilir.
Gereksiz programları kaldırarak sabit sürücünüzü hızlandırabilirsiniz.
İhtiyacınız olmadığını düşündüğünüz programları Denetim Masası'ndan kaldırabilirsiniz. Ancak Denetim Masası'ndan bile kaldırılamayan bazı programlar vardır.